Tuesday, May 25, 2010

värsket kraami juurde

nüüd läheb juba kiiresti, aeg lendab ja töö ka. Laev muutub iga päevaga. Viimased pildid siin Käsmu laevast, mille tegin paaril viimasel päeval.
Pardaliist hakkab väljapoole peale saama, masti kand on ka kinnitamise ootel. Tükike siit, tükike sealt ja kesklaeva kokku! :)
Tüüri kinnitused valmivad ja meedia on huvi tundma hakanud, mis on iseäranis hea. Mitte uhkuse pärast vaid ikka selleks, et väärtustataks loodusega kooskõlas olemist ja oma käega millegi tegemist. Viikingite värk ehk muinasvärk ehk misiganes moel seda ka ei nimetataks, ongi selline teistmoodi olemine, kooskõla otsimine ja leidmine iseendas ja seeläbi ka kogu maailmas. Aga see on pikem ja omaette jutt juba, mida ajangi MTÜ Eesti Viikingite all samamoodi.

Täna käisid Kanal Kolmest inimesed filmimas ja juttu ajamas, lubasid seitsmestesse uudistesse panna kokkulõigatud asja. No täna veel ei olnud uudistes, ehk homme siis... istusime nigu kunad kohaliku kõrtsikunni Prunni juures Käsmus ja ootasime telekast uudiseid aga homme ehk jah siis. Naljakas, nagu olekski ajas mitukümmend aastat tagasi läinud, kus telekas oli suur asi ja terves külas koguneti kampas vaatama kui midagi olulist tuli. Huvitav ju ikka, et mis tantsumixi nad kokku lõikasid uudistesse oma reportaazist.

Ja mis ka iseäranis hea on, et Käsmu Meremuuseumi kodulehele sai ka jälle üle pika pika....pika aja üles info, et me sealsamas üldse laeva teeme: http://www.kasmu.ee/
Seal ilus pilt ka viikingilaeva "peast", laevaloheks kutsuvad ja kui natuke vaadata, siis on lohepea küll jah - sellise ussimoodi lohe oma.
Vanadel Eesti viikingitel olla olnudki laevade nimeks "Uss" ja muu säärane. Eks igal ajastul omad moevoolud ja igapäevased praktilised vajadused.

Laeva pea pole veel valmis, loodetavasti jõuab Indrek Jets Haapsalust selle valmis nikerdada ja meie selle laeva külge panna enne veeskamist.
Ja purje peaks ka kohevarsti kätte saama purjemeister Tiit Haagmalt. See on ka kindlasti ilus ja triibuline - burgundia punane ja helehall pidi olema. eks siis näeb kui käes on :)

Hakkasin siin nüüd filosofeerima... vaadake parem pilte:

Laev sai laupäeval tõrvaõli selga nii seest kui väljast. Kiilson on sees, aerude augud tehtud


Aerud said ka tõrvatatud ja natuke punakat tooni ka juurde.


Eks ole ilus ja läikiv ;)


seest läigib ka aga mitte süda, tõrv ikka, tõrv...


Nüüd on näha juba paremini kogu see ilus tilgakuju nagu vanadel viikingilaevadel oli ja mis on säilinud siiani kõigil parematel ja kaasaegsematel jahtidelgi. Ikka midagi uut pole siin ilmas


Masti kanna tükid. Veel lahtised aga kohe saab kinni


Tüürmõla ülemine kinnitus laeva paremale küljele ehk tüürpoordi. Eks sealt see poordi nimi tuligi ilmselt sest tüür oli alati paremas pardas viikingilaevadel


No comments:

Post a Comment